Een eigen zwembad in de tuin staat gerant voor speelplezier, verfrissing en ontspanning in de zomer. Maar een zwembad moet ook onderhouden worden. Wordt een zwembad niet onderhouden, dan duiken allerlei problemen op.
Op deze pagina lijsten we op waar je allemaal op moet letten bij het onderhouden van een zwembad.
Wanneer je het zwembadwater ongemoeid laat, dan zullen na verloop van tijd bacteriën en algen in je zwembad groeien. Dit is niet alleen weinig smakelijk, het is ook ronduit gevaarlijk. Laat je het lang z'n beloop gaan, dan zal je zwembadwater na verloop van tijd zelfs giftig kunnen worden. Dit moet je natuurlijk ten allen tijde vermijden.
Dat kan je doen door chemicaliën in je zwembad te doen. Deze chemicaliën doden de bacteriën, en houden je zwembadwater gezond.
Bij het toevoegen van chemicaliën in je zwembad, moet je voornamelijk met drie zaken rekening houden: de pH-waarde, de hardheid van het water en de hoeveelheid chloor.
Het eerste dat je in het oog moet houden is de pH-waarde van het zwembadwater. De pH-waarde meet de zuurtegraad van het water, en moet zich idealiter tussen de 7,2 en de 7,6 pH bevinden. Wanneer de pH-waarde zich tussen deze waarden bevindt, dan zeggen we dat de pH-waarde "neutraal" is. Is de zuurtegraad van je zwembadwater te hoog of te laag? Geen paniek, je kan dit makkelijk verhogen of verlagen. Dit kan je doen door ofwel pH-Minus of pH-Plus aan je water toe te voegen.
Heb je een te lage pH-waarde? Dan kan dat op termijn leiden tot corrosie van alle metalen onderdelen die in aanraking komen met het water. Denk hierbij maar aan het laddertje, of de verlichting. Een te lage pH-waarde zorgt ook voor die typische chloorgeur, die voor irritaties ook ogen, neus en huid kan zorgen.
Is je pH-waarde te hoog? Dan betekent dit dat chloor minder goed z'n werk kan doen, en is de kans groter dat bacteriën en algen kunnen overleven in je zwembad. Chloor is namelijk het product dat bacteriën en algen doodt.
Of chloor goed z'n werk zal kunnen doen in je zwembad, zal vooral afhangen van de juiste zuurtegraad van je water. Zorg er dus eerst voor dat dit in orde is.
Je kan je zuurtegraad meten met speciale digitale meters, of met teststrips. Denk eraan dit regelmatig te doen, zodat je zuurtegraad steeds op peil blijft.
Zit je zuurtegraad goed? Dan kan ook het chloor goed z'n werk doen. De aanwezigheid van chloor in je zwembad is noodzakelijk om bacteriën en algen niet de kans te geven om te overleven in je water. Chloor zorgt dus voor geoxideerd en gedesinfecteerd water, dus voor een helder en gezond zwembad.
Naast je zuurtegraad hou je dus ook de concentratie actief vrij chloor in je zwembad in de gaten. Voor een buitenzwembad streeft je naar waarden tussen 1,0 en 2,5 mg/l. Voor een binnenzwembad streef je naar een waarde tussen 0,5 en 1,5 mg/l.
Is de concentratie chloor in je zwembad te laag? Dan moet chloor worden toegevoegd in de vorm van tabletten, met behulp van een chloordrijver.
Het is belangrijk om geen verschillende soorten chloor met elkaar te mengen. Doe je dit wel, dan kan je onvoorspelbare chemische reacties krijgen. Kijk dus zeker altijd op de verpakking.
De pH-waarde van je water is dus onderhevig aan schommelingen, en de intensiteit van die schommelingen hangt vooral af van de hardheid van je water. Die hardheid ligt idealiter tussen de 100 en de 150 Ppm. Hoe harder het water, hoe minder hevig de zuurtegraad van je water zal schommelen. In zachter water zal de zuurtegraad feller stijgen of dalen, en moet je dus regelmatiger de pH-waarde meten.
Het feit dat je chloor toevoegt, betekent niet dat je water ten allen tijde perfect zuiver blijft. Er kunnen zich toch nog bepaalde stoffen gaan ophopen. Dat kunnen bijvoorbeeld zouten zijn, die gaan ophopen als gevolg van de chemische reacties tussen het chloor en de nitraten in het water.
Het zoutgehalte van het water krijg je alleen naar beneden door regelmatig vers water toe te voegen. Doorgaans wordt aangeraden om wekelijks zo'n 3 tot 5% van het water in je zwembad te verversen.
Dit hangt ook af van de tijd van het jaar. In de warme zomermaanden zal je water immers sneller verdampen, waardoor de concentratie zouten in het water verhoudingsgewijs sneller stijgt. Om te vermijden dat water sneller gaat verdampen, kan je je zwembad bijvoorbeeld afdekken wanneer je het niet gebruikt.
Je zwembad bevat ook verschillende onderdelen die onderhouden moeten worden. Eén van die belangrijke onderdelen is de filter. Je kan ervoor zorgen dat de filter goed blijft werken, door het regelmatig te backwashen. Idealiter doe je dit elke week.
Door je filter te backwashen, verwijder je het vuil dat zich heeft opgestapeld, en verminder je de druk op de filter.
Niet enkel het vuil zorgt ervoor dat de filter verstopt kan raken, ook kalkdeeltjes kunnen de werking van de filter ondermijnen. De hoeveelheid kalk in het water is afhankelijk van de hardheid van je water. Hard zwembadwater zorgt ervoor dat de filter sneller last krijgt van kalkdeeltjes, waardoor je die filter sneller moet ontkalken. Ontkalk de filter best zo'n 3 à 4 keer per jaar.
Uiteraard is het perfect mogelijk dat ook grof vuil in het zwembad terechtkomt. Grotere stukken kan je eenvoudig wegscheppen met een netje. Voor kleinere vuildeeltjes kan je een manuele of een robotstofzuiger gebruiken.
Ook hier is het belangrijk om dit op regelmatige basis te doen. Doe je dit meermaals per week, dan blijft het telkens beperkt tot enkele minuutjes.
Wanneer het water van je zwembad kouder wordt, en de kans kleiner wordt dat je nog gaat zwemmen, is het tijd om je zwembad winterklaar te maken.
Belangrijk is om het zwembad nog eens proper te maken. Ga er nog eens door met een bezem of zwembadstofzuiger, zodat al het vuil uit je zwembad is verwijderd. Eventueel kan je ook de wanden nog eens opboenen.
Stuur je zwembadwater in optimale conditie de winter in. Check dus zeker nog eens de waarden van het water na. Controleer dus zeker de pH-waarde en het chloorgehalte. Deze moeten op peil zijn.
Laat het waterpeil vervolgens zakken tot onder de skimmers. Om te vermijden dat regen of sneeuwwater toch in het zwembad komt via de skimmers, kan je deze best afdekken.
Koppel nadien de filter en de pomp af, en bewaar ze op een vochtvrije plaats. Bedek het zwembad vervolgens met een winterzeil. Kies een zeil dat geen licht doorlaat, om algengroei in de winter alsnog te vermijden.
Laat het water tijdens de winter dus gewoon in het zwembad staan. De reden hiervoor is dat het water langs de binnenkant druk kan blijven zetten op de zwembadwanden. Staat het zwembad leeg, dan krijgen de zwembadwanden enkel druk van de grond (buitenkant) te verwerken, waardoor ze naar binnen geduwd kunnen worden.
Om te vermijden dat je zwembadwater gaat bevriezen, kan je gebruik maken van overwinteringsvlotters.