×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zwembad-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Zwembadverwarming: alle alternatieven met richtprijs

Een zwembad plaatsen is voor veel mensen een grote investering. Je moet er dan ook voor zorgen dat je zwembad elke cent waard is. Maak er zoveel mogelijk gebruik van, zodat je toch niet het gevoel krijgt dat je er teveel voor betaald hebt.

Eén van de manieren waarop je dit kan doen, is door je zwembad te verwarmen. Hierdoor kan je het zwemseizoen met enkele maanden verlengen. In plaats van enkel in de zomer te zwemmen, kan je dankzij zwembadverwarming ook zwemmen in de lente en in de herfst.

Er zijn verschillende manieren waarop je je zwembad kan verwarmen. In dit artikel ontdek je een compleet overzicht van alle soorten zwembadverwarming.

In dit artikel:

Soorten zwembadverwarming

Warmtepomp voor zwembaden

Een warmtepomp is één van de meest interessante manieren om een zwembad te verwarmen. Warmtepompen onttrekken warmte uit de buitenlucht, en geven deze warmte af aan het zwembadwater door middel van een warmtewisselaar. Er zijn verschillende types warmtepompen, maar het type dat het meest geschikt is voor zwembadverwarming is de lucht water warmtepomp.

Een warmtepomp kan je zwembadwater zonder problemen op een bepaalde temperatuur houden, en dit voor het grootste deel van het jaar. Het kan je zwembad zelfs op een temperatuur van 28° houden, zelfs bij vriestemperaturen.

De aankoop van een warmtepomp is vrij duur, maar omwille van het hoge rendement is de terugverdientijd wel lager in vergelijking met andere warmtebronnen.

Je zwembad verwarmen met een warmtepomp? Hoe werkt het?


Genieten van je eigen zwembad in de tuin? Het kan!

Genieten van een verfrissende duik in de zomer?

Gun jezelf een zomer vol zwemplezier

Een eigen zwembad? Laat het geen droom blijven!

Benieuwd naar de prijs voor een eigen zwembad?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een eigen zwembad in huis of in de tuin. Wie droomt er niet van? Laat het geen droom blijven, en trakteer jezelf op een zomer vol zwemplezier. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
eigen zwembad

aanvraag starten


zonnecollectoren © Shutterstock - Met zonnecollectoen kan je op een milieuvriendelijke manier je zwembad verwarmen

Zonnecollectoren

zonnecollectoren © Shutterstock - Met zonnecollectoen kan je op een milieuvriendelijke manier je zwembad verwarmen

Een tweede manier om je zwembad te verwarmen is door middel van zonnecollectoren. Deze zien eruit als zonnepanelen, maar zijn bedoeld om warmte te genereren. Zonnestralen schijnen op de zonnecollectoren, en verwarmen zo een vloeistof die door de collectoren stroomt. Via een warmtewisselaar geeft de vloeistof z'n warmte af aan het zwembadwater.

Ook zonnecollectoren zijn vrij duur in aanschaf, maar eens geïnstalleerd kan je gratis je zwembad verwarmen. Wel moet je erop letten dat je rendement hoog genoeg is, door de zonnecollectoren op een zonrijke plaats te installeren.

Aangezien zonnecollectoren enkel rendabel zijn op zonnige dagen, zijn ze minder interessant dan een warmtepomp.

Je zwembad verwarmen met zonnecollectoren? Hoe werkt het?

Warmtewisselaar op gas of elektriciteit

Een derde manier is om je zwembadwater te verwarmen door middel van een warmtewisselaar. De warmtewisselaar wordt dan aangesloten op je bestaande CV-circuit, of op een elektrisch verwarmingstoestel.

Het verschil tussen een elektrisch toestel en een gasgestuurd toestel is dat de elektrische variant goedkoper is in aanschaf, maar duurder in energieverbruik. Elektrische verwarming is doorgaans ook makkelijker aan te sluiten.

Aquastove houtkachel

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een Aquastove, een kachel op basis van hout of gas. Bij deze methode wordt het water aan hoog rendement door de kachel gestuurd.

Het nadeel van dit type zwembadverwarming is dat de bediening en de werking ervan zeer arbeidsintensief zijn, aangezien je zelf het hout moet aanvullen in de kachel. Daarom wordt het vaak toegepast bij kleinere zwembaden of bij occasioneel gebruik.

Zwembadafdekking

Je zwembad verwarmen kost geld. Niet alleen het plaatsen van het verwarmingssysteem vergt een investering, ook qua verbruik moet je op een jaarlijkse kost rekenen. Net daarom is het belangrijk dat je investering zo goed mogelijk rendeert.

Om het warmteverlies uit je zwembad zo goed mogelijk te beperken, is het aan te raden om een zwembad van een gepaste afdekking te voorzien. Met een rolluiksysteem kan je bijvoorbeeld met één druk op de knop je zwembad afdekken, waardoor de warmte bewaard blijft.

Er bestaan verschillende manieren om je zwembad af te dekken. Zo kan je naast het rolluiksysteem ook kiezen voor een roldeken met isolerende waarde of zwembadlamellen met zonnecellen. Zwembadlamellen hebben een transparante bovenzijde en een zwarte onderzijde, waardoor je met dit systeem een soort van broeikaseffect creëert. Je zwembadwater wordt op deze manier enkele graden warmer zonder dat je er extra energie in moet steken.

Het is verstandig om eerst te investeren in een systeem van zwembadafdekking, vooraleer je investeert in een systeem om je zwembad te verwarmen. Het heeft immers weinig zin om je zwembad te verwarmen om nadien alle warmte te laten ontsnappen.

Hoeveel verbruikt een systeem van zwembadverwarming?

Bij je keuze voor een systeem van zwembadverwarming speelt het verbruik natuurlijk een bepalende rol. Dat energieverbruik hangt af van verschillende factoren. Zo zal het volume van het zwembad natuurlijk een grote impact hebben. Hoe groter het zwembad, hoe meer energie verbruikt moet worden om het water op de juiste temperatuur te houden.

De temperatuur die je wenst aan te houden, heeft ook een invloed op het verbruik. Wil je graag een hoge temperatuur van minstens 28° Celsius, dan zal je meer energie verbruiken dan wanneer je de temperatuur enkele graden lager instelt. Soms kunnen enkele graden al een groot verschil maken in verbruikskosten op jaarbasis.

Tot slot telt ook de gebruiksintensiteit mee in het bepalen van de jaarlijkse verbruikskosten. Indien je je zwembad intensief gebruikt in de periodes dat je de zwembadverwarming het meest nodig hebt, de lente en de herfst, dan zal het energieverbruik natuurlijk hoger liggen dan wanneer je het zwembad enkel in de zomer gebruikt.

Om een indicatie te geven, een zwembad met een inhoud van ongeveer 60.000 liter dat wordt verwarmd met een warmtepomp en dat voorzien is van een automatisch rolluiksysteem, zal een jaarlijkse energiekost van ongeveer 1.000€ hebben.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van zwembadverwarming

Heb je graag een gedetailleerde prijsberekening voor het plaatsen van zwembadverwarming? Dan kunnen we je aanraden om offertes aan te vragen bij meerdere installateurs, en hun prijzen te vergelijken. Bovendien geven installateurs je ook het nodige advies, waardoor je een beter idee krijgt van wat de beste oplossing zou zijn in jouw geval.

Vul onderstaand offerteformulier in, en wij sturen je aanvraag door naar de beste specialisten actief in jouw regio. Zij leggen je elk een gratis offerte op maat voor, en kunnen je het nodige advies geven.

Alle offertes die je ontvangt zijn 100% gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


zwembadbouwers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten zwembaden: het overzicht!
Hoe je zwembad verwarmen?
Offertes voor zwembaden