×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zwembad-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Zelf een zwembad aanleggen: Hoe begin je eraan?

Bij het aanleggen van een zwembad komt heel wat kijken. Indien je van plan bent om zelf je zwembad aan te leggen, dan is het belangrijk om te beseffen dat hier heel veel werk inkruipt. Onderschat het aanleggen van een zwembad dus zeker niet.

Om je een idee te geven over het werk dat dient te gebeuren, schetsen we hier een standaard stappenplan die zwembadbouwers gebruiken bij het aanleggen van een zwembad.

In dit artikel:

Zwembad aanleggen: Stappenplan

Het aanleggen van een zwembad is een heel omvangrijke klus. Het is belangrijk om hier niet onbezonnen aan te beginnen, maar wel om een nauwgezet stappenplan te volgen.

Dit zijn de stappen die gevolgd moeten worden om tot een kwalitatief eindresultaat te komen.

STAP 1: Welk type zwembad wil je precies?

Als eerste stap moet je de behoeften in kaart brengen. Welk soort zwembad wil je juist bouwen? Om hierop een antwoord te kunnen bieden, moeten er een aantal belangrijke vragen gesteld worden.

zwembad aanleggen © Shutterstock - Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over oa. de vorm en de afmetingen van je zwembad
  1. Welk soort zwembad wil je bouwen? Je kan hierbij kiezen tussen een houten zwembad, een gemetst zwembad, een betonnen zwembad, een swimspa, een zwemvijver, ...
  2. Hoe ga je het zwembad juist gebruiken? Dient het zwembad louter voor zwemplezier? Wil je het zwembad gebruiken om te revalideren? Ga je sporten in het zwembad? Of gebruik je het zwembad liever als spa?
  3. Hoeveel mag het zwembad kosten? Wat is je beschikbare budget?
  4. Heb je bepaalde wensen wat betreft de afwerking van je zwembad?
  5. Wil je het zwembad ook verwarmen? En aan welk type zwembadverwarming had je gedacht?
  6. Moet het zwembad ook afgedekt worden met een soort van rolluiksysteem of een ander type zwembadafdekking?

Er zijn dus heel wat vragen te stellen vooraleer kan overgegaan worden tot het ontwerpen van een zwembad. Een zwembadbouwer moet eerst weten wat voor type zwembad je juist wil hebben.


Genieten van je eigen zwembad in de tuin? Het kan!

Genieten van een verfrissende duik in de zomer?

Gun jezelf een zomer vol zwemplezier

Een eigen zwembad? Laat het geen droom blijven!

Benieuwd naar de prijs voor een eigen zwembad?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een eigen zwembad in huis of in de tuin. Wie droomt er niet van? Laat het geen droom blijven, en trakteer jezelf op een zomer vol zwemplezier. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
eigen zwembad

aanvraag starten


ingebouwd zwembad © Shutterstock - Zeker bij een ingebouwd zwembad is het bepalen van de locatie heel belangrijk. Eens die bepaald is, is er geen weg meer terug.

STAP 2: Bepalen van de locatie

inbouw zwembad © Shutterstock - Zeker bij een ingebouwd zwembad is het bepalen van de locatie heel belangrijk. Eens die bepaald is, is er geen weg meer terug.

Een volgende belangrijke vraag heeft betrekking tot de locatie van het zwembad. Vooraleer je begint met het aanleggen van het zwembad, en zelfs met het ontwerpen van het zwembad, moet je een goed idee hebben over de precieze locatie. Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Een bouwkundig zwembad kan je, eens aangelegd, niet meer verplaatsen. Je moet dus goed nadenken over de locatie van je zwembad. Hou bijvoorbeeld rekening met bomen die in de buurt van je zwembad zouden staan. Hoewel bomen voor beschutting zorgen, zorgen ze ook voor schaduw. Bovendien kunnen bladeren die van de bomen vallen, je zwembad snel vervuilen.

Een tuinafsluiting of schutting naast je zwembad kan wel voor de nodige beschutting zorgen. Bovendien zorgt het ook voor een beetje privacy, wat zeker niet onbelangrijk is bij een zwembad in de tuin.

Tot slot moet je ook rekening houden met alle installaties die bij je zwembad worden geplaatst. Zo moet er ruimte voorzien worden voor de filterinstallatie, en moeten de nodige kabels en leidingen gelegd worden.

STAP 3: Het zwembad ontwerpen

Van zodra je een idee hebt van het type zwembad en de juiste locatie, kan je overgaan tot het ontwerp van je zwembad. Ook een professionele zwembadbouwer maakt op basis van de wensen en het budget van zijn klant een ontwerp op. Door zo'n ontwerptekening te maken, kan een zwembadbouwer een goed beeld geven aan de klant over hoe het zwembad en de tuin er zullen uitzien eens het zwembad is aangelegd.

Pas nadat de klant akkoord is met dit ontwerp, zal de zwembadbouwer een definitieve offerte voorleggen aan zijn klant.

inox zwembad © Shutterstock - Qua ontwerp kan je kiezen voor rechte vormen, maar bv. ook voor frivolere vormen

STAP 4: Planning en organisatie

Bij het aanleggen van een zwembad moeten heel wat verschillende werkzaamheden worden uitgevoerd. Het begint uiteraard bij het uitgraven van de put. Nadien moet de beton worden gegoten, waarna een andere aannemer begint met het opmetselen van de muren. Tot slot ontfermt een andere firma zich ook nog over de afwerking van je zwembad.

Het mag duidelijk zijn dat het aanleggen van een zwembad een goede planning en organisatie vergt. Alle betrokken partijen moeten goed gecoördineerd worden, zodat het hele project vlot kan verlopen. Bij elke zwembadbouw hoort dus een goede planning en organisatie.

STAP 5: Het zwembad aanleggen

Nu je precies weet wat je wil, waar je zwembad moet komen, en wanneer alles netjes is ingepland, kan overgegaan worden tot het aanleggen van het zwembad. In deze fase zal dus enkel uitgevoerd worden wat voordien al werd ingepland. Indien je een klassiek bouwkundig zwembad wil aanleggen, zal het project in verschillende fases lopen.

Dit is de meest gebruikelijke stappen die gevolgd worden bij het aanleggen van een bouwkundig zwembad.

  1. In de eerste stap wordt begonnen met het uitgraven van de grond via graafmachines.
  2. Nadat de put is uitgegraven, zal men overgaan tot het aanleggen van de zwembadvloer. Meestal wordt beton gestort.
  3. Na de vloer komen de muren. Men begint nu met het opmetselen van de muren van het zwembad.
  4. Nadat de muren zijn opgemetseld, brengt men de bekleding aan op de muren. Meestal kiest men hier voor het aanbrengen van een folie.
  5. Elk deftig zwembad heeft een filter nodig, die het zwembad proper houdt. Het plaatsen van de filterinstallatie is dus de volgende stap.
  6. Tot slot zal men overgaan tot de afwerking van het zwembad. Enerzijds zal men de randen van het zwembad afwerken met tegels. Anderzijds zal men ook nog andere werkzaamheden uitvoeren met betrekking tot de afwerking en de technische installatie, zoals het wegwerken van leidingen en het aanleggen van het pad rondom het zwembad.
zwembad bouwen © Shutterstock - Bij het aanleggen van een zwembad doorloop je steeds verschillende fases. Het bekleden van de wanden en bodem is één van de laatste fases.

Zwembad aanleggen: zelf doen of laten doen?

zelf een zwembad bouwen © Shutterstock - Een zwembad bouwen is veel werk, en vereist ook de nodige expertise.

Een zwembad aanleggen vereist veel expertise en is uiteraard ook veel werk. Dit zijn zaken waarmee je rekening dient te houden wanneer je overweegt om je zwembad zelf aan te leggen. Je zwembad zelf aanleggen is dus wel degelijk mogelijk, maar niet aan te raden.

Wat je wel kan doen om kosten te besparen, is om een deel van de werkzaamheden uit te besteden. Laat de grond bijvoorbeeld uitgraven door een gespecialiseerde aannemer, en laat de betonvloer storten door een specialist in betonwerken.

Maar alles wat met de afwerking te maken heeft, kan je bijvoorbeeld zelf doen. Indien je zelf bepaalde werkzaamheden wilt uitvoeren, moet je wel goed overleggen met de firma's waarmee je samenwerkt. Door goed overleg en een goede planning zal je elkaar niet voor de voeten lopen.

Hoeveel kost een zwembad aanleggen?

De prijs voor het aanleggen van een zwembad hangt af van verschillende factoren. Zo hangt het er bijvoorbeeld vanaf of je kiest voor een standaard zwembad of een zwembad op maat. Uiteraard zal maatwerk een hogere prijs vergen.

Ook het type zwembad dat je verkiest, zal een invloed uitoefenen op de prijs van je zwembad. Kies je voor een houten opbouwzwembad, dan zal de prijs doorgaans lager liggen dan een monoblock zwembad in polyester.

Tot slot zijn er nog andere factoren die een rol spelen, zoals zwembadverwarming, filterinstallatie en zwembadafdekking.

De prijs voor het aanleggen van een zwembad is dus moeilijk zomaar te bepalen. Maar kies je voor een bouwkundig zwembad met een standaard grootte, dan mag je je verwachten aan een prijs rond de 25.000 à 30.000 euro.

Bekijk hier een compleet overzicht van prijzen voor zwembaden.

Vergunning nodig voor het aanleggen van een zwembad?

In de meeste gevallen heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig voor het aanleggen van een zwembad. Niet-overdekte constructies die gelegen zijn in de zijtuin of de achtertuin, zijn altijd vrijgesteld van een vergunning. Het gaat dus niet enkel om zwembaden, maar bijvoorbeeld ook om terrassen of vijvers.

Wel moet je rekening houden met de grootte van je zwembad. Deze mag een bepaalde oppervlakte niet overschrijden. Voor de precieze regels in jouw gemeente, ga je best even langs bij het gemeentehuis.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een zwembad

Wens je de prijs te weten voor het aanleggen van een zwembad door een professionele zwembadbouwer? Bij ons vraag je niet één prijs op, maar wel meerdere tegelijk. Dit heeft als voordeel dat je verschillende zwembadbouwers met elkaar kan vergelijken.

Vul onderstaand offerteformulier in, en je ontvangt snel meerdere offertes op maat. Alle offertes zijn bovendien gratis, en zonder enige aankoopverplichting!


zwembadbouwers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten zwembaden: het overzicht!
Hoe je zwembad verwarmen?
Offertes voor zwembaden